top of page

Planlı ve Doğru Otlatma Neden Toprağa Çok Faydalıdır?

Geviş getiren hayvanlar çayırda taze ot yemek üzere tasarlanmışlardır. Hem otlayacak, hem de gübre ve idrarları ile toprağı besleyeceklerdir.

 

Toprak, hayvanların gübresi, idrarı ve toynak hareketlerinden beslenir, iyileşir, bundan mahrum kalınca kendini toplayamaz. Toprak ot vererek harcadığı enerjiyi gübre ve idrarla geri almalı, doğal döngü devam etmelidir. O gübrede tekrar hayat yeşerir.

 

Burada önemli olan nokta, otlağın yani arazinizin sürü sayesinde yeniden hayat bulmasıdır. Yani sürü ve otlak arasındaki kadim ilişkinin çok akıllıca yönetilmesi ve ikisinin birbirine olan ihtiyacının kesinlikle giderilmesi gerekir. Hem sürünün hem otlağın sağlıklı olması için en gerekli şey budur. Bu sayede sizden önceki sahiplerin çoraklaşmış arazisini siz yeniden hayata döndürürsünüz.

Çok yanlış bilinen bir genelleme otlatmanın araziyi çoraklaştıracağı söylemidir. Tam tersine, otlatma yapılmayan arazi beslenemez ve çoraklaşır. Toprağın çoraklaşmasının sebebi hayvanlar değil, toprağın ve sürünün bilgisizce yönetimidir.

En azından tatile giderken şehirlerarası yolların kenarında, üzerinde hayvanların otlatılmadığı, çoraklaşmış geniş arazileri görmüşsünüzdür. Bu arazilerde yeşil rengini kaybedip, griye dönmüş sağlıksız ot kümeleri gözünüze çarpar. Bu durum, arazide otlatma yapılmadığından dolayı mikrobiyolojik canlılık kalmadığı için bitkilerin kimyasal bozulmaya uğradığının göstergesidir.

Otlatma yapılan sağlıklı toprakta biyolojik yaşam devam ettiği için kimyasal bozulma değil sağlıklı bir biyolojik çözülme olur.

 

Çünkü hayvanların bağırsakları yaşayan kompost makineleri gibi çalışır. Yedikleri otları yüksek kalitede gübreye dönüştürür.

 

Her bir otlama aslında budamadır ve otları büyümeye teşvik eder.

otlama.png

Hayvanların arazide bıraktıkları gübre içindeki yararlı bakteriler, toprağa can verir ve idrarla sulanır. Bu arada fazla budanan otların kökleri de kendine gerek kalmadığı için toprakta dönüşür.

Sonuç olarak sağlıklı arazinin otu mevsiminde yeşil, kuruduktan sonra sarıdır. Sağlıklı ot hiçbir döneminde gri olmaz. Eğer otları gri görüyorsanız arazide biyolojik çözülmeyi gerçekleştirecek faydalı bakteriler olmadığı için kimyasal bozulma oluyordur.

 

Bu da zincirleme bir süreç içinde toprağın sıkışmasına, erozyona açık hale gelmesine, kuruyup çatlamasına ve sonunda çoraklaşmasına kadar giden yolu açar. Bunun sonu da çölleşmedir.

bottom of page