top of page

Lakto Serum Nasıl Üretilir?

Lakto serumun uzak doğudaki kullanımı belki de yüzyıllara dayalı bir kültürel miras olmakla birlikte, anlayacağımız dilden yapılış tarifini, Filipinlerden Organik Tarım uzmanı GilCarandang’a borçluyum.

 

Kendisi Lakto serum yapılışını tüm dünyadaki kullanıcıların ücretsiz faydalanmaları için açık şekilde tarif etmiştir. “IndigenousMicroorganisms: Grow Your Own Beneficial Indigenous Microorganisms and Bionutrients In Natural Farming” isimli dosyada yazının orijinalini bulabilirsiniz. Ben de bu dosyadaki tarifi kullanıyorum ve çok faydasını gördüm.

Veya lakto serum üretmeye zamanım yok diyorsanız, Evdoksia.com.tr ‘dan laktoserumlu kepek paketlerinden edinip hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Aşağıdaki tarifte kullanılan tüm kavanoz ve diğer araçlar önceden kaynatılıp soğutulmalı, kullanılan su klorsuz, içme suyu olmalıdır.

Lakto serum üretmek için takip edilecek sıra söyledir:

  • Bir su bardağı pirinç alınır,

  • İki su bardağı içme suyunun içine pirincin tamamı konur ve birkaç dakika iyice çalkalanır,

  • Beyazlamış su bir süzgeçle süzülüp pirinçten ayrılır. (Bu pirinçle işimiz bitti, bol baharatlı ve bademli bir buhara pilavı yapabilirsiniz:)

  • Su bir kavanoza koyulup kapağı sıkıştırılmadan kapatılır, böylece dışarıdan hava alması, dolayısıyla ortamdaki bakterilerin suyun içine girmesi sağlanır. Burada amaç, pirinç suyundaki şekere (nişastaya) havadaki laktik asit bakterilerini çekmektir.

  • Bu kavanoz bir hafta kadar güneş görmeyen oda sıcaklığında bir yerde üstü sıkı kapatılmadan bekletilir. Bu sürede, nişasta havadaki çeşitli bakterileri kendine çekmiştir. Laktik asit bakterileri de bunların arasındadır.

  • Bir hafta sonra, kavanozdaki su sıkı bir tülbentten süzülerek daha büyük boş bir kavanoza dökülür ve üzerine kendi hacminin 3 katı kadar günlük taze çiğ süt eklenir. Sütün UHT olmaması lazımdır.

  • Yine kapağı sıkıştırılmadan üzerine kapatılır ve bir hafta daha serin yerde bekletilir. Burada amaç, nişastanın çektiği bakterilerin içindeki laktik asit bakterilerini üstün kılıp, diğerlerini elemektir. Süt eklenince bir hafta boyunca laktik asit bakterileri kendi ortamlarında diğer tüm bakterileri bastırıp kesin üstünlüğü ele geçirirmiş olurlar.

  • Bir hafta sonra, kavanozun üstünde karbonhidrat, yağ ve proteinden oluşan bir tabaka ve onun altında sarı bir sıvı oluşur. Üstteki yağ ve protein tabakasını geniş bir kaşıkla alıp, kompostunuza katabilir veya hayvanlara verebilirsiniz.

  • Kalan sıvı bizim serumumuzdur, sıkı ve temiz bir tülbentten süzülür ve başka bir kavanoza alınır. Üzerine iki çorba kaşığı doğal (sülfürsüz)pancar melası veya kükürtle üretilmemiş doğal pekmez eklenir, karıştırılır ve buzdolabına konur. Melas veya pekmez bir haftadır aç kalan laktik asit bakterilerimizi beslemek içindir. Doğal melas, daha çok mineral içerdiği için tercih edilmelidir. Internet üzerinden doğal melas temin edilebilir. Pekmez kükürtlü üretildiyse kullanmayın, bakterilere zararlıdır.

Elde ettiğimiz bu seruma ana lakto serum denir.

Bu haliyle çok yoğun laktik asit bakterisi içerdiği için kullanılacağı zaman tekrar fermente edilip çoğaltılarak aktif lakto serum elde edilmesi gerekir.

Aktif lakto serum için 5 lt klorsuz suya 1 çay bardağı pancar melası ve 1 çay bardağı ana lakto serum eklenir.

Karışım cam bir damacanaya (veya büyük bir şişeye) konur, damacananın ağzına gaz çıkışı için hava kapanı konur. Hava kapanı, içeri hava girmesini engelleyen, fakat dışarı gaz çıkışına izin veren basit bir cam kapaktır.

Kimya laboratuar malzemeleri satan dükkanlarda çok makul fiyatla bulabilirsiniz. Eğer bulmakta zorluk çekerseniz, damacananın ağzına bir balon geçirin.

Balonu önce birkaç kez şişirip indirin, sonra damacananın ağzına takın. Böylece balon lastiğinin sertliği gidecek ve pörsüyecektir böylece gaz çıkışı kolaylaşacaktır.

Damacanayı 2 hafta oda sıcaklığında bekletin. Elde ettiğiniz sıvı aktif lakto serumdur.

Aktif lakto serum 100 kat sulandırılarak kullanılır.

bottom of page